13 May 2017

Welcome 22

Bismillah,
Alhamdulillah untuk 22 tahun yang kejap bahagia kejap dirundung duka.
Moga rahmat Allah sentiasa ada disisi semoga kekal hingga ke akhirnya.
Umur makin naik, moga iman makin kukuh moga pahala makin bertambah.

Terima kasih Mak dan Abah.
My birthday is actually yours. 
May Allah bless you and may He grants both of you abundance of happiness.
Dunia akhirat.

Love you, forever and always. 


Here my new journal together with quote for this 22 years and final year for my degree.
May Allah ease.


23 February 2017

The best teacher is Experience

Bila duduk sorang cuba untuk memikirkan masa depan tiba tiba momen momen masa lalu datang menjengah. I wonder if there are people who feel the same thing.

Mesti rasa macam,
"Kenapa lah aku buat benda tu dulu?" 
"Kenapa lah aku jadi macamtu dulu?" 
"Kalau aku tak buat benda tu mesti sekarang tak rasa macam ni."

Setiap orang ada memori silam or kenangan silam. Kenangan dengan memori apa beza? Hmm okay. Setiap orang mesti ada rahsia dia sendiri yang mungkin hanya certain people and Allah Swt je yang mengetahuinya. Tapi percayalah, there is always something behind each of things that happen in our life. Takda benda yang jadi tanpa sebab.

But no matter what it is, you should be proud and thankful for those memories. Tak semua orang merasai benda yang sama kita rasai. So, mana yang baik jadikan panduan, mana yang buruk jadikan pengajaran supaya benda yang kita taknak jadi tu takkan berulang lagi. Dengan izin Dia.

Yang berlalu tu biarlah berlalu. Memang perlu ada rasa menyesal on certain things yang maybe kita anggap buruk or tak baik untuk diri, keluarga dan masyarakat mahupun negara. Yes, menyesal itu perlu tapi tak semua benda kita harus sesalkan. Kadang kadang hidup ini perlukan something yang boleh dijadikan 'wake up call' supaya kita sentiasa sedar yang kita ni hanya ciptaan Dia yang memang tak sempurna dan takkan pernah sempurna.

Hidup dekat dunia ni kena selalu diterokai supaya tak bosan dan stick on the same thing je. Jadikan setiap halangan itu cabaran bukan beban atau tekanan. Put it as an experience for yourself. Mana tahu boleh share pengalaman tu dengan kawan-kawan, anak-anak, cucu cicit atau sesiapa sahaja yang mungkin akan rasa apa yang kita dah lalui tu? At the same time dapatlah motivate diorang supaya jadi lebih percaya diri lebih yakin untuk teruskan perjalanan hidup yang dah dimulakan. Sharing is caring.

Nasihat saya seketul gadis bernama Shiela yang ada kenangan silam + pahit + hitam paling senang zaman jahiliah tersendiri untuk dikenang, hargailah setiap apa yang jadi dalam hidup anda. Like I said before, mana yang baik jadikan panduan, mana yang buruk jadikan pengajaran.

"Experiences will lead you to be the best person for yourself"

17 February 2017

And The Journey Begins

It has been 3 years since my last post. Eh dah 3 tahun dah ruangan ini terbiar dengan jayanya. Rasa macam baru je tinggalkan final semester diploma sekarang dah final year degree. Tua kah daku atau masa yang berlalu begitu pantas?

Apa pun, alhamdulillah untuk semuanya. Syukur pada-Nya untuk segala naik dan turun dalam kehidupan. Semoga sentiasa dibekalkan kekuatan dan ditingkatkan keimanan untuk mengharungi kehidupan di hari hari yang mendatang.

2017 and this might be the last year for my degree. May Allah ease this journey. Moga banyak kenangan manis tercipta untuk dijadikan memori indah, moga banyak juga kenangan pahit terjadi agar dapat dijadikan pengalaman.

New mission, new goals and the journey begins. Bittaufiq wannajjah!

18 October 2014

Allah is The Best!

2.30 AM and here I am searching for something to read. All of sudden, I found this beautiful post which Kak Dena's.

It's about how to be happy? How? Through Him. Yes. Dengan Dia kita dapat rasa bahagia kita dapat rasa gembira. Semua manusia ada cara untuk gembira tapi Dia cara yang terbaik. Allah sayang hamba Dia yang selalu ingat Dia. Tak kisah lah apa status or who you are as long as you remember Him, He will always love you. Allah sayang semua actually sebab tu Dia dah aturkan hidup setiap manusia di muka bumi. Cuma kita sendiri kena cari dan pastikan apa yang kita pilih itu adalah yang terbaik dan tak tersasar jauh. You know what I mean kan? 

Benda yang nampak senang and memang senang untuk dibuat tapi still kita sebagai manusia biasa rasa susah nak tetapkan hati and diri untuk kekal buat. The thing is get to know Him. Bersyukur, ask for His forgiveness and let go all negative things and people. Kadang kadang kita terlepas pandang benda simple macam ni tapi benda simple ni lah yang mendatangkan rasa tenang, bahagia dan gembira tu.

Bila cukup tiga perkara ni automatically kita akan rasa yang hubungan kita dengan Dia dekat je. Automatically kita akan rasa every single thing yang kita buat tu semua untuk Dia. Untuk capai redha Dia. 

Seriously, this post really touched my heart. Rasa macam ada panah archery tertusuk ni. Rasa banyak sangat buat dosa banyak sangat lupakan Dia. But keep calm, keep reminding myself this words 'Berubah sikit sikit lama lama berubah banyak lama lama kekal sampai syurga.' InsyaAllah.

Credit to Be Happy by Dena Bahrin . Thank you for this beautiful and inspiring post xoxo